Güvenli endüstriyel soğutma.
Tüketimin her geçen gün arttığı dünyamızda gıda ürünlerinin uzun süre bozulmadan saklanabilir olabilmesi önem kazanmıştır. Oluşan bu zaruri durum neticesinde gıda maddelerinin normal şartlardaki saklanabilir sürelerinden daha uzun süreler saklanabilmesi için sıcaklık ve bağıl nem transferlerine karşı yalıtılmış alanların,depoların oluşturulması zorunluluk haline gelmiştir.
Soğuk depolarda ürün saklama süreleri sınırlıdır. Bu nedenle de üründen ürüne muhafaza sıcaklıkları farklılık göstermektedir. Soğuk odalardaki muhafaza sıcaklık aralıkları ve muhafaza şekillerini 4(dört) ana grupta toplayabiliriz.
- Serin muhafaza (-5 /+15?C)
Yeşilbiber, domates, muz, böğürtlen, çilek elma vs ve özel gıda maddelerinin muhafaza sıcaklık aralığıdır. Birçok ürünün muhafazası bu sıcaklık aralığında yapılmaktadır.
- Soğuk muhafaza (-5 /+5?C)
Göbek marul, havuç, patates, lahana, mantar, soğan vs taze olarak muhafaza edilmesi gereken gıda ürünlerinin bu sıcaklık aralığında muhafaza edilmesi gerekmektedir.